Посветиха 9 майстори навръх „Св. Спиридон“ (СНИМКИ)

Пловдивските майстори отбелязаха деня на покровителя си Св. Спиридон с шествие по калдаръмените улички на Стария град. За разлика от други години обаче, днес дефилето премина без музика, а занаятчиите се помолиха за упокой на душите на загиналите в Хитрино.

Майсторите, облечени в народни носии, понесоха знамето на местния еснаф и иконата на Св. Спиридон, покровител на занаятчийството, и стигнаха до църквата „Св. Богородица“, където бе отслужена литургия.

С едноминутно мълчание започна ритуалът по посвещаване в майсторско звание на новите майстори, който се състоя в двора на Етнографския музей. Най-старият – устабашията, посвети тази година деветима нови майстори.

Докато траеше церемонията готвачи приготвяха празничен курбан в двора на Етнографския музей. По-възрастните разказаха, че по традиция еснафът всяка година закупува с общи средства мъжко животно, което се коли, освещава се и всички заедно сядат на трапезата.

Днес дюкяните на майсторите остават затворени през целия ден. Празникът е време за почивка, ако някой реши да работи, светецът ще се разгневи и ще вдигне покровителството си от занаята, разказаха от музея.

12 ноември е Денят на Св. Спиридон, по-известен като Ден на майсторите. Светецът закриля грънчарите, тухларите, обущарите, ковачите и казанджиите. Има няколко легенди за светеца – едни разказват, че е бил обущар, други пък смятат, че е бил грънчар, разказаха уредници от музея.

Подобни статии

Top