Посланикът на Белгия покани ансамбъла на МУ-Пловдив на културен фестивал (СНИМКИ)

Ръководството на Медицински университет-Пловдив посрещна посланика на Белгия Аник Ван Калстер. Тя беше на официална визита в МУ-Пловдив, за да покани за участие на културния фестивалв Бланкенберге през 2017 година танцовия състав на университета. След среща в заседателната зала, посланик Аник Ван Калстер присъства на кратка програма, на която ансамбълът демонстрира някои от своите танци.

Бъдещата изявата на ансамбъла ще бъде свързана не само с  популяризиране на МУ-Пловдив на белгийския фестивал, но и с разпространението на културните традиции на България в Европа.

На краткия спектакъл присъства ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, почетният консул на България за Фландрия – Ван Импе, кметът и зам.-кметът на градчето Бланкенберге, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Белгийското градче с население от около 20 хиляди души предстои да се побратими с Пловдив и със Созопол. Бланкенберге има традиция в организирането на фолклорни фестивали и маратони.

„Медицински университет-Пловдив има много добри установени научни и приятелски контакти с Белгия, като успяваме да обменим студенти, специализанти и преподаватели”, заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Посланик Аник Ван Калстер посещава за четвърти път университета. Тя е посланик на Белгия в България oт есента на 2012 година. Преди това е била посланик в Обединените арабски емирства. Работила е и в дипломатическата мисия в Ливан. Преди назначението си в Министерство на външните работи на Белгия през 1997 Ван Калстър е работила в Белгийския съвет за външна търговия. Била е и експерт по икономически и социални въпроси към Белгийския кралски двор, както и съветник на принцесата на Белгия Матилде.

Подобни статии

Top