Посланикът на Израел ще запали свещите на Ханука в Пловдив

Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз, председателят на Израелско-Българския институт и почетен консул на държавата Израел у нас д-р Невен Енчев и представители на еврейската общност ще запалят свещите на Ханука в Пловдив. Тържествената церемония ще бъде утре, 17 декември, от 18.00 ч. в сградата на ОЕ „Шалом“ на ул. „Христо Г. Данов“ в Пловдив.

Организатори на събитието са Израелско-Българският Институт, Организацията на евреите в Пловдив и Посолството на Държавата Израел в България. Поканени са също кметът Иван Тотев, областният управител Розалин Петков и техните екипи, дипломати и почетни консули в Пловдив, депутати, духовни водачи, бизнесмени и представители на културната общественост.

Ханука е празник на светлината и се празнува 8 дни. Първата свещ ще бъде запалена в София тази вечер, където гост ще бъде президентът Росен Плевнелиев. В Пловдив утре ще бъде запалена втората.

Празникът води началото си от историята за съпротивата срещу опитите за насилствено елинизиране на еврейския народ и въстанието от 164 г. преди новото летоброене. Легендата твърди, че когато бунтовниците се подготвяли за ритуала по осветяването на Храма, успели да намерят само една друза (малко съдче, в което се съхранявало миро) с масло, което щяло да стигне само за един ден. С упование в Словото на Господа, те запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори през всичките осем дни на празника. За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

След запалване на свещите в Пловдив деца от българската и арменската общности ще изнесат музикална програма. След това Израелско-Българският институт ще даде коктейл на гостите с кашерни ястия и напитки.

 

Подобни статии

Top