Избират новите почетни граждани на Асеновград

Трима асеновградчани са номинирани за почетни граждани на Асеновград по повод празника на града – 26 май.

Предложенията са внесени в Общинския съвет на града от инициативни комитети.

Инициативен комитет и с подкрепата от граждани на Асеновград, предлагат посмъртно да бъде удостоен с почетното звание подполк. Валентин Терзиев. Летецът, роден в Асеновград загина на 9 юни 2021 година при изпълнение на служебните си задължения край морския бряг в село Тюленово. Повод за номинацията е 50 години от неговото рождение и навършване на три години от трагичната му гибел. Към предложението е приложена подписка с над 700 подписа на жители на Асеновград, подкрепа от представители на випуск 1989 година от ОУ „Христо Ботев“ в Асеновград, на випуск 1993 година от Техникум по металургия и механоелектротехника „Цар Иван Асен II“, на випуск 1998 от ВВУ в Долна Митрополия и община Шабла и Общинския съвет в града.

Посмъртна номинация получава и дългогодишният директор на ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград Христо Андонов. На 50 години, през 2020 година той загуби битката с коронавируса. Уважаван професионалист и достоен човек, неговото верую беше „Детето е надежда, детето е вяра, детето е бъдеще“.

За заслуги в науката и образованието, носител на голямата награда на БАН -орден „Марин Дринов“, инициативен комитет издига проф. Илза Пъжева. Родена е в Асеновград в семейството на известните асеновградчани Константин Пъжев и Иванка Тошева. Проф. Илза Пъжева е директор на биологичните науки, член-кореспондент на БАН, води лекции в СУ, институт „Дидро“в Париж и в германския Бон.

„Изключително скромен човек, тя с любов говори за града ни и никога не е прекъсвала връзката си с него. Можем да се гордеем с такива съграждани, дали много за развитието на науката“, пишат в мотивите си от инициативния комитет.

По правило номинации се приемат до деня на сесията, която е днес. Местният парламент няма право да обсъжда предложените имена.

Според регламента точката влиза като първа в дневния ред на заседанието, като вотът е таен. Почетен гражданин става всеки, който събере 17 от гласовете на съветниците.

Новият почетен гражданин ще бъде удостоен със званието в Деня на Асеновград, който тази година ще се чества на 26 май.