Потомци на голямоконарци минаха по пътя на Чардафон (СНИМКИ)

130 потомци на дейците на Съединението преминаха днес по стъпките на Голямоконарската чета. Автоколона, начело със знамето на Съединисткото движение премина по пътя на Чардафоновата чета за да почете делото на хората, довели до обединението на България. Автопоходът завърши на пл. „Съединение“.

Деца от гр. Съединение, преки потомци и наследници на дейците на Съединението преминаха пътя до Пловдив – през селата Войсил, Бенковски и Царацово, по който някога са преминали дедите им, за да осъществят патриотичното си дело.

Ние като потомци наистина се гордеем с този факт и тази инициатива е предложена още в началото на годината. Това са деца от клуба „Млади възрожденци“ към двете училища и към школата за талантливи деца, която действаше цяло лято към НЧ „Съединение“. С тях още  от миналата седмица показахме нашите герои отново, разказахме за тях, дискутирахме за делото им, разказа Марияна Килимперова, библиотекър на НЧ „Съединение“.

Кметът на район „Централен” Георги Титюков посрещна участниците в похода пред паметника на Съединението Майка България.

Много се радвам, че вие като потомци на онези луди глави, както ги наричат някои автори, от Голямоконарската чета със своето настъпление към Пловдив са форсирали деня на Съединението и са ускорили този естествен процес, който рано или късно е щял да се случи, че вие пазите традицията.

След като поднесоха венци и цветя пред Паметника на Съединението деца и възрастни, посетиха пловдивския исторически музей.

Подобни статии

Top