Потомци на дейци от Съединението по стъпките на Голямоконарската чета

ploshtad_Saedinenie 006

Кметът на район „Централен” Георги Титюков ще поздрави днес в 11.00 ч. 130 потомци  на дейците на Съединението. Събитието се организира по повод 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия исторически факт, чийто аналог е единствено Освобождението от 1878 година.

СНЦ „Демократичен съюз на жените“ – гр. Съединение и НЧ „Съединение“ – гр. Съединение ще проведат автопоход „По стъпките на Голямоконарската чета“. Автоколоната, начело със знамето  на Съединисткото движение ще премине точно по пътя на Чардафоновата чета със съзнанието, че приносът на голямоконарци в целокупната  българска история е акта от 1885 година.

Дълбоката убеденост в идеята за единение на род, култура и вяра води до историческия факт на Съединението и носи в себе си протеста на всички българи срещу несправедливостите на Берлинския конгрес и изтласква имената на Петър Шилев, Стоян Средев, Продан Тишков-Чардафон, Недялка Шилева, свещеник Иван Генов и свещеник Тодор Райков на висотата на националния пиедестал.

130-те потомци  на дейците на Съединението ще повторят пътя им като ще тръгнат в 9.00 часа на 02.09.2015 година от площада на общинския център, ще преминат  през селата Войсил, Бенковски и Царацово, където ще поднесат цветя на паметната плоча на дядо Иван Арабаджията. След това участниците в похода ще положат венец пред  паметника на Съединението в Пловдив и ще посетят музея на Съединението.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top