Потресаващи кадри: Пътят към Горни Воден тръгна надолу по склона (СНИМКИ)

Пътят към Горни Воден се е изместил от нормалното си трасе с около 10 метра надолу по склона към кв. „Запад“, видя репортер на DCNEWS. Гледката е потресаваща, тъй като пътното платно, което доскоро само беше напукано и пропаднало, сега изглежда така, сякаш е тръгнало нанякъде. Заедно с него са  се преместили дърветата и храстите. Склонът над пътя е станал терасовиден и ясно може да се види откъде тръгват свлачищните процеси.

Вече са готови резултатите от геоложките проучвания и сондажите на терена. Според тях свлачището е тръгнало заради подгизналата от тазгодишните дъждове земя. Зам.-кметът на Асеновград Пламен Йончев беше категоричен, че изследването не е установило човешка намеса. А също, че строежът на бъдещ увеселителен парк в подножието на склона, не е довел до свличането на земните маси.

Междувременно на строежа продължава да се работи. На запитване от DCNEWS към общината, откъдето преди месец съобщиха, че строителните дейности са прекратени до укрепване на свлачището, ни отговориха, че фирмата-изпълнител изгражда подпорна стена на обекта. Строителството на такава стена е било предписано от държавните органи, посетили мястото след свличането на пластовете земя.

Готов е и новият път към кв. Горни Воден. Остава единствено да се асфалтират още 20-на метра от трасето при входа на електрическата подстанция в кв. „Запад“. Хората обаче се притесняват да пътуват по отсечката, тъй като наклонът й е голям, а през зимата там ще се получават поледици и нагоре към квартала ще може да се пътува само с вериги.

Общата стойност на новия път е 275 хиляди лева. Тези пари не само не са получени, но не са и отпуснати от държавата, призна строителния зам.-кмет на Асеновград. Не е отпусната и сумата, нужна за укрепването на свлачището и за възстановяването на нормалния път към Горни Воден и манастира „Св. св. Кирик и Юлита“.

Днес внасяме за разглеждане в ЕСУТ техническия проект за укрепването на сипея и ремонта на пътя, уточни Йончев. По думите му обаче строителство няма да започне, докато общината не получи реални средства от Междуведомствената комисия към Министерски съвет.

Вижте как изглежда новият път към Горни Воден:

Подобни статии

Top