Почернено семейство от Пловдив вярва в човешката доброта

Иван Стефанов от Пловдив

Преди 3 месеца животът на Иван Стефанов от Пловдив се преобръща с главата надолу. Мъжът, който живее заедно с трите си деца в апартамент в кв. „Тракия“, губи съпругата си Калина в жесток пътен инцидент. Докато се връща от училището на дъщеря си на 3 февруари тази година, Калина е прегазена на пешеходна пътека. Дълго време младата жена е в кома, но не успява да се пребори с травмите и оставя три сирачета и един почернен мъж, който трябва да се грижи сам за тях.

Докато вървя за срещата си със семейството на Иван Стефанов, се натъквам на няколко бесни шофьори и още толкова безотговорни пешеходци. Мощни коли хвърчат по широките булеварди в „Тракия“, скоростта е в пъти повече от допустимата. Не са малко и тези, които жертват здравето и живота си за сметка на времето и бързат да преминат на червен светофар.

Спирам пред вратата на апартамента и виждам некролога на Калина. За миг потръпвам, но чувам звънки детски гласчета и влизам в дома на Иван. Посреща ме най-малкият член на семейството – лъчезарният малчуган Калоян. Докато разговарям с баща му, 3-годишният палавник е нетърпелив да разбере кога ще украсява коледната елха и къде Дядо Коледа ще остави подаръците. Всяка вечер Калоян търси и своята мама, а баща му обяснява,че тя вече е една от звездичките на небето. Двете по-големи деца – Павлина и Йоана също са в шок от нелепата загуба на Калина. Живея и се боря само заради тях, нямам право да се предам, категоричен е почерненият мъж.

Самият Иван е прекарал тежък инфаркт и сега е пенсионер по болест. Семейството му живее с неговата пенсия от 131 лева, детските надбавки и пенсията на 70-годишната му майка, която е 180 лева. Възрастната жена е неотлъчно до Иван и децата, и въпреки че самата тя има здравословни проблеми, в дома винаги е спретнато, чисто и има топла гозба. Мъжът е изключително благодарен на хората, които непрекъснато му звънят и помагат с каквото могат. Споделя, че само през последните няколко дни е говорил с повече от 200 човека по телефона, които му вдъхват кураж и отделят от залъка си, за да го подкрепят. Мъжът е категоричен, че обикновеният българин не е изгубил човещината си, въпреки тежкото положение в държавата. Трябва да е така, защото само обединението и взаимната помощ ще ни спасят като нация, сигурен е Иван. Отказва да говори за политика, държавата за него – това са хилядите хора, които са се лишили от хляба и млякото за деня, за да дарят усмивка на трите деца.

Стигаме и до фаталния ден, в който семейството завинаги губи Калина. Минах през всички кръгове на ада, сблъсках се с всякакви абсурди, споделя мъжът. Докато съпругата му е в кома, Иван ежедневно трябва да обикаля различни институции, където му искат пълномощно. Обяснявам им, че жена ми е в кома, че се бори за живот, а те искат документ, подписан от нея – не е ли пълно безумие, ридае почерненият вдовец. Спомня си за тежките операциите и моментите, в които се е молил за живота на съпругата си и очите му се пълнят със сълзи. Около 4 хил. лева на седмица са стрували само лекарствата, отделно Иван сам е търсил средства за рехабилитации, памперси и консумативите, нужни за всяка една интервенция. Споделя, че вече е успял да върне повечето борчове и отново отправя благодарностите си към хората с щедри и добри сърца.

На финала на разговора Иван Стефанов призовава всички да бъдат по-отговорни към собствения си живот, както и към този на останалите. Безумната война по пътищата, която ежедневно почерня семейства, трябва да спре, необходими са строги и спешни мерки. Защото ламарината се поправя, но човешкото тяло – не!

Банкова сметка, на която може да дарите средства за семейството на Иван:
Иван Димитров Стефанов
Уникредит Булбанк
IBAN: BG51UNCR70001519869454
BIC: UNCRBGSF
Телефонът на Иван Стефанов е: 0988351554

Подобни статии

Един коментар

  1. Маргарита Панайотова написа:

    Мили хора, не четете само, а дарявайте, макари малки суми! Осигурете на тези деца поне един храноден! Аз вече го направих!

Top