Почина блус легендата Б.Б. Кинг

Почина Б Б Кинг

Блус легендата Б.Б. Кинг почина на 89 години в Лас Вегас. Той се смята за най-големия китарист и изпълнител на блус.

Райли Би Кинг, както е неговото истинско име, е роден на 16 септември 1925 г. в малко градче в южния щат Мисисипи. Първоначално се изявява като фермер арендатор, а на китара свири в свободното си време.

За пръв път Б.Б. Кинг излиза на сцената през 1946 г. в Мемфис. Творческият му път започва трудно и той трябва временно да го прекрати, но не се отказва от музиката. Решава да се подготви по-добре и отново се връща на сцена две години по-късно през 1948 г. Първоначално работи в R&B радиото WDIA като певец и дисководещ.

Там той получава прозвището „Блусовото момче от Бил Стрийт“, което по-късно се съкращава до Б.Б. Първият си албум издава през 1949. От 50-те години на миналия век той шества триумфално по музикалните сцени в цял свят. Една от най-прочутите му композиции е «The Thrill Is Gone» (1969).

Критиците определят Б.Б. Кинг като най-изтънченото китарно соло. Той се намира на 6-то място в списъка със 100-те най-добри китаристи на всички времена. Получил е звезда в залата на рока. Неговият стил е повлиял на музиканти като Ю2 и Ерик Клептън.

Източник: БГНЕС

Top