Почина пловдивският писател Димитър Атанасов

Писателят Димитър Атанасов почина днес следобед на 61 година след тежко боледуване. За 35 години той има 16 издадени книги, 11 пиеси, множество публикации в различни печатни и електронни медии. През последните няколко години Атанасов бе и омбудсман на Пловдив.

Димитър Атанасов е роден е на 23 септември 1953 г. в  Силистра. Завършил българска филология във ВТУ„Св.Св.Кирил и Методий“. Журналист в много пловдивски издания, бивш заместник-главен редактор на ежедневника  „Глас“, шеф на екип „Култура“ във вестниците „Провинция“, „Пловдивски новини“ и „Вести“. Автор на седмична рубрика във вестник „Акцент“. Бивш общински съветник от ГЕРБ.

Димитър Атанасов е член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските артисти и Съюза на българските журналисти. Зам.-председател на Дружеството на писателите – Пловдив.

Негови творби са превеждани на английски, немски, френски, италиански, руски, сръбски и турски език. Писателят е носител на престижни награди и отличия за литература и драматургия.

Ннегова бе идеята за създаване на Програмата за подкрепа на книги от пловдивски автори и значими за Пловдив издания, която вече шеста година подпомага издаването на книги на пловдивски писатели и поети.

Поклонението пред тленните останки на писателя Димитър Атанасов ще бъде в петък, 12 часа, в църквата на Централния гробищен парк – Пловдив.

Поклон пред паметта му!

 

 

Подобни статии

Top