Почина рок музикантът Чък Бери

Почина американският рок музикант Чък Бери, съобщи ВВС, позовавайки се на полицията. Рокаджията си отиде на 90 години.

От полицията в щата Мисури, САЩ,  са съобщили, че музикантът е загубил съзнание в дома си. Пристигналите на място полиция и лекари не успели да го спасят.

Чък Бери е един от най-влиятелните изпълнители в историята на рокендрола. Той заема пето място в списъка на стоте най-известни изпълнители на всички времена, според списание Rolling Stone. През 1986 година музикантът бе включен в Залата на славата на рокендрола.

Роден на 10 октомври 1926 година в Сейнт Луис, Мисури, САЩ, той е един от пионерите в този стил. Въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията. Стилът на Бери е съчетание от влиянията му от ритъм енд блус, кънтри и блус жанра, подкрепени от остроумни текстове, понякога достигащи до откровена сексуална тематика. Важна част от неговите сценични изпълнения е прословутата „патешка походка“. Има голямо влияние върху изпълнители от бъдещото поколение като Бийтълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън и др.

Най-голяма популярност Бери постига във втората половина на 50-те, когато се появяват неговите емблематични хитове: Мейбилин, Училищни дни, Рок енд Рол, Сладки малки момичета, Джони Би Гуд, Керъл и др. На върха на кариерата си младия изпълнител е осъден на 2 години затвор, заради една история с малолетно момиче. През 1964 излиза на свобода във времена, където модата на рокендрола е минала, а името му е забравено. В същия момент обаче първите рок групи от Англия смятат стила на Чък Бери за образец и неговите китарни композиции оказва огромно влияние върху формиращата се бийт музика във Великобритания. Бери отново постига милионен тираж през 1972 с песента My Ding-a-Ling, а албума му Rocket от 1979 има успех. В началото на 70-те създава свой универсален парк в Уентсвил, Мисури, на който обръща по-голямо внимание отколкото на музиката си през следващите години.

Снимка: Reuters

Подобни статии

Top