Почистват от растителност 4 опасни язовира в Асеновградско

контролират се язовирите в Асеновградско

Четири потенциално опасни язовира на територията на Община Асеновград бяха проверени от междуведомствена комисия с представители на общинската и областна администрации, Басейнова дирекция и инспекцията по околна среда и води. Проверяващите са издали предписания за спешни мерки за подобряване на състоянието на водоемите.

От общо 26 язовира в Асеновград междуведомствената комисия е проверила само 4, които са най-опасни, съобщи пред DCNEWS Димитър Анастасов от отдел „Строителство, безопасност и строителен контрол“. Това са язовирите в Козаново, Мулдава, Новаково и Горни Воден.

Има предписания, те са към наемателите и концесионери. Изпълними са, не изискват значителен обем от средства и време, просто трябва да се почистят храстите и дърветата по мокрия и сухия откос на язовирите, което смятам, че в един период от 15-20 дни ще бъде изпълнено, посочи Анастасов.

По думите му нивата на язовирите са нормални, а обемът им е под средното ниво и риск от преливане няма. Анастасов съобщи, че яз. Тополово 1 вече не е сред опасните водоеми, а Тополово 2 е изпразнен.

По него се работи по проект също за обезопасяване. Трябваше да се оправи язовирната стена. И в момента сме възложили проект, който ще ни изведе от проблема за стената, каза още специалистът.

До края на седмицата ще започне и спешно разчистване на коритото на река Чая. Вече е избрана фирма-изпълнител, съобщи изпълняващият длъжността кмет на Асеновград Пламен Йончев. 22 хиляди лева са отпуснати от общинския бюджет за изрязване на самораслите дървета и храсти в леглото на реката. Така ще се избегне рискът от опасно покачване на нивото й.

От общината съобщиха още, че продължава да бъде блокиран проекта за цялостна рехабилитация на коритото на Чая в района на града. Общата му стойност е 5 милиона лева.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top