Почитаме Св. Варвара

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Варвара. Светицата е християнска великомъченица, родена в края на III-ти век и починала през 305 или 306 г. Паметта ѝ се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия или Хелиополис, Римска Империя. В свое частно проучване богословът Венцислав Каравълчев твърди, че св. Варвара е родена в с. Елешница (Област Благоевград), Разложко, което в древността се е наричало Илиопол. Отличавала се е с впечатляваща красота. Ревнивият й баща я затваря в кула – далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата са поразени от мълния. Тя е погребана от християнина Валентин и гробницата и става източник на чудеса на вярата.

През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол. През 12 век те са преместени в Михайловския Златовърх манастир от Святополк II, а от 1930 почиват в Патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев.

В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят. В Полша денят на Св. Варвара е един от най-уважаваните празници, обявен е и за Ден на миньора, тъй като светицата се счита за покровителка на миньорите.

У нас на празника се месят и раздават „къпани“ питки, намазани с мед, за умилостивяване на светицата и „баба Шарка“. Причината е, че в някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести и по-специално от дребна шарка, и хората я наричали „Баба Шарка“. В други краища се вярва, че както ти върви на св. Варавара, така ще бъде през цялата следваща година. Затова в този ден не се препоръчва да се излиза от къщи без пари.

Денят на Св. Варвара е първият от поредицата празници около Никулден. За тях в българския фолклор има поговорка: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.

Подобни статии

Top