Почитат паметта на Левски в Пловдив и Асеновград - DC news

Почитат паметта на Левски в Пловдив и Асеновград

Поклонение по повод 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски ще се състои днес в Пловдив. В 10.00 часа ще бъде отслужена панихида в църквата „Св. Св. Петър и Павел и Св. Мина“.

В 11.00 часа пред паметника на Дякона в парк „Бунарджикa“ ще се състои възпоменателен митинг. В него ще участват Военния духов оркестър, както и представителни роти от военните формирования в Пловдивския гарнизон.

Слово ще произнесе Илко Васиев – старши учител по български език и литература в ЕГ „Иван Вазов“. Той завоюва първо място миналата година в проекта „Народните будители и Аз“ със своите ученици. Водещ на церемонияа ще бъде актрисата от Драматичен театър Пловдив Мария Генчева.

Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Апостола.

С възпоменателен митинг Асеновград също ще отбележи 143 години от обесването на Левски. Поклонението пред паметника на Дякона ще се състои днес от 12:00 часа. Рецитал ще изнесат самодейци от Народно читалище „Родолюбие”, а слово ще произнесе Милко Атанасов, учител по история в Основно училище „Ангел Кънчев”.

Инициативите за почитане на паметта на Апостола на свободата започнаха още на 14-ти февруари с поход-поклонение до манастира „Света Петка Мулдавска”, където се смята, че при необходимост се е укривал Васил Левски.

Подобни статии

Top