Почти 50 г. по-късно нова версия за катастрофата с Гагарин

Космонавтът Алексей Леонов отхвърли официалната версия за смъртта на първия космонавт Юрий Гагарин на 27 март 1968 г. през руския тв канал „Звезда“.

Според официалната версия причната за катастрофата близо до летището на Киржач-Владимирвска област е у Гагарин и инструктора Вледимир Серьогин, които рязко приближили до друг самолет и след това отклонили рязко своя самолет МиГ-15.

Леонов разказва, че на летището се чул двоен взрив и шум от свръхзвуков самолет. Интервалът между взрива и звука бил половин до 2 секунди. Леонов и другите пилоти веднага преценили, че източниците на шума от взрива и на шума от свръхзвуковата скорост са различни.

Еднозначно причината за катастрофата е пилотът на другия, неизвестен самолет, който е паднал под 400 м под облаците, включил ускорителя и минал до самолета на Гагарин, без да го види, смята Леонов. Неизвестният самолет е бил Су-15, който минал на 10-15 м разстояние със свръхзвукова скорост, а в резултатът въздушната струя обърнала самолета на космонавта.

Леонов споменава и писмо от участниците в разследването с призив да не се разкриват обстоятелствата около трагедията, за да не бъде подложен на репресии пилотът на Су-15, подчиненен на Андрей Туполев.

Според официалното разследване Гагарин и Серьогин са извършили рязка маневра, не успели да стабилизират самолета и се разбили в земята. Липсата на ясна последователност на събитията още на времето предизвикала множество други хипотези за гибелта на космонавта.

Източник: manager.bg

Подобни статии

Top