По-добра реколта чакат производителите на грозде в Пловдивско

38% от виното в България се произвежда в Южен Централен район. Най-големите масиви от грозде са между Асеновград и Пазарджик, както и около Карлово. Въпреки сушата това лято реколтата е почти два пъти по-голяма от миналогодишната. Според председателя на Регионалната лозаро-винарска камара Костадин Маджаров  показателите засега са както за добро количество, така и за високо качество.

Началото на годината е било добро за производителите на грозде. Падналите дъждове в последния месец не са се отразили на по-късните червени винени сортове. Подумите на Маджаров през последните години новите насаждения при винените сортове са от клонове на традиционни видове като мавруд, димят, памид, гъмза и широка мелнишка лоза.

Това сухо време, което беше, се отразява много добре на гроздето, особено когато има повече слънце. Втората половина на месец август вече определя нашето вино дали ще бъде великолепно или ще бъде превъзходно. Тази година ще бъде превъзходно. Миналата година беше великолепно. А преди две години беше лошо, защото валяха много дъждове, посочи Маджаров.

По официални данни в Пловдив  продължават да се отглеждат повече червени сортове грозде. Име вероятност обаче тенденцията да се промени заради засилената през последните години консумация на бели вина. Все още изкупните цени на реколтата се дискутират и Маджаров не са ангажирани с конкретни суми.

Не би трябвало аз да казвам цифра. Защото от едната страна са тези, които произвеждат грозде, и те са наши членове. От другата страна са тези, които купуват гроздето, които също са наши членове. И се получава картелно споразумение, което няма място в българската икономическа действителност, допълни Маджаров.

Въпреки това той отбеляза, че няма държава, в която виното да е по-скъпо от 1 евро за литър, като България също влиза в тези рамки. Той обяви, че Европейската комисия отпуска на Регионалната камарата средства по три програми за промоция на български вина.

По първата се развиват пазарите в Русия и Китай , по втората в Италия, Германия и Англия, а третото финансиране е предназначено за износ на пловдивски вина във Виетнам, Тайланд и Сингапур.

Подобни статии

Top