По-малко ток изхабили по Коледа клиентите на EVN - DC news

По-малко ток изхабили по Коледа клиентите на EVN

EVN предлага на своите клиенти самоотчет на електромерите по желание

С 14 600 000 киловатчаса по-малко ток в сравнение с миналата година са изразходвали клиентите на EVN по време на коледните празници, съобщиха от електроразпределителното дружество.

Диспечерсите данни на дружеството показват, че общо за периода 24 декември – 28 декември 2014 г. включително клиентите на дружеството са консумирали общо 128 482 000 киловатчаса електроенергия. Тези стойности са по-ниски спрямо потреблението през същия период миналата година, когато са консумирани общо 143 083 000 киловатчаса.

Върховото потребление през изминалите почивни дни е регистрирано между 18:00 и 19:00 ч. на 28 декември 2014 г. Тогава са регистрирани 1 524 000 киловатчаса консумирана електроенергия, сочат диспечерските данни на дружеството. За сравнение върховото потребление за същия период на 2013 г. е регистрирано между 17:00 и 18:00 ч. на 24 декември 2013 г. Тогава са регистрирани 1 655 000 киловатчаса консумирана електроенергия.

EVN България напомня, че по време на активния зимен сезон традиционно потреблението на електроенергия се увеличава значително, главно за отопление, топла вода и използване на различни електроуреди. От дружеството информират, че важно значение за консумацията на електроенергия имат различни фактори, някои от които са:

• режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство

• състояние на жилищната сграда/имот: външни стени, прозорци, врати, покрив, под и т.н.

• налице ли са енергийноефективни мерки в имота/сградата

• външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%

• вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност

• поведението при ползване на електроуредите

• брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.

От дружеството припомнят, че всеки клиент трябва периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от електромера.

 

 

Подобни статии

Top