По пътища и магистрали: Аварирали камиони, обърнати коли

358 спасителни дейности са извършили от началото на денонощието екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в резултат на усложнената метеорологична обстановка. Обстановката в цялата страна остава усложнена. Най-тежко е положението на територията на областите Хасково, Кърджали и Смолян. Няма данни за бедстващи и застрашени хора. Най-много сигнали са подадени за отстраняване на паднали дървета и отводняване на жилищни сгради и инфраструктура.

От полунощ до 12.00 часа днес звената “Пожарна безопасност и защита на населението” са се отзовали на 377 сигнала за произшествия. От тях 18 са за възникнали пожари и 358 – за спасителни дейности. Към момента пожарникари и спасители работят по 61 сигнала – главно за отстраняване на паднали дървета и отводняване на жилищни сгради. Най-усложнена остава обстановката в областите Хасково, Кърджали и Смолян. В ГДПБЗН не е постъпвала информация за бедстващи и застрашени хора.

Обявено е частично бедствено положение на територията на община Хасково за селата Динево, Стойково и Родопи. Река Харманлийска е излязла от коритото си в района на село Динево и е наводнила 32 къщи. Наводнен и затворен за движение е пътят Хасково – Динево. В района е нарушено електрозахранването.

Тази сутрин, около 8.30 часа, е подаден сигнал за издирване на седем деца в района на местност Река Арда, община Ивайловград. Незабавно екипи на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и РУ – Ивайловград са предприели действия за издирването им. Децата, които загибили ориентация, придвижвайки се от частна вила, са открити невредими и са настанени в полицейското управление в града. Към момента има данни, че прелива язовир „Ивайловград“.

Няма достъп до кърджалийските села Красино и Морянци, община Крумовград. Обилните валежи и придошлите високи води са разрушили водостока в района (бетоновия мост). Залята е помпената станция на село Морянци, където липсва питейна вода. Река Крумовица и нейните притоци са повишили нивата си. Заради скъсана дига в землището на село Едрино е залята помпена станция „Гулийка” . В дежурния център на пожарната служба са получени сигнали за наводнени мазета на жилищни сгради в кв. „Дружба” в Крумовград. Към момента нивото на водата спада. На територията на областта има селища без електрозахранване. Язовир ,,Амбарица’’, който се намира между селата Шумнатица и Горно Кирково, прелива контролирано. Няма пряка опасност за населението.

Обявено е бедствено положение на територията на община Смолян. В града са наводнени улици, жилищни сгради и инфраструктура.

Пътят през прохода Петрохан е затворен заради паднала лавина. Снежната маса се е свлякла в района между 59 – 60 км в посока Берковица.

Автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ са проходими при зимни условия. 103 машини извършват снегопочисване, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Сутринта обаче магистрала „Тракия“ бе в кошмарно състояние, разказаха за DCNEWS очевидци.

17 катастрофи са станали през изминалото денонощие по пътищата на страната, при тях са пострадали 23-ма души, като един е с опасност за живота, съобщиха от МВР.

45 броя специализирана техника обслужва трасето на АМ „Хемус“ в област София. 58 снегорина чистят пътната настилка на АМ „Тракия“ в областите София, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора и я обработват със сол и химикали против заледяване.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Временно е ограничено движението по активната лента при км 316 на АМ „Тракия“ в посока Бургас поради ПТП с тежкотоварен камион. Движението се извършва в изпреварващата лента.

В област Пазарджик се ограничава движението по път III-8402 с.Церово- м.Баталите при кръстовището с път III-803 поради аварирал тежкотоварен камион.

Обходен маршрут: път III-8402-разклон по общински път за с.Лесичево-кръстовище с път III-803- и обратно.

Затворени пътни участъци

Област Смолян. Свличане на земна маса е затворило едно от платната на пътя между селата Широка лъка и Стойките. Затворен е част от пътя между Девин и Михалково. Пътят до село Триград е залят и е затворен за преминаване.

Област Кърджали. Река Арда е заляла пътя между Кошница и Могилица. Пътят е непроходим към момента.

Област Враца. Временно се ограничава движението на всички МПС по цялата третокласна мрежа в областта. Ограничено е движението за всички тежкотоварни МПС над 3,5 т по път I-1 Краводер – Лютидол.

Област Кюстендил. Въведени ограничения за главен път Е 871 от ГКПП – Гюешево до Радомир. Затворен за товарни автомобили е пътят Дупница – Самоков. За всички превозни средства е затворен път III -104 Бобошево – село Четирци /от 4 до 25 км/.

Област Благоевград. Въведено е ограничение за движението на товарни автомобили над 12 тона и товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в проходите Юндола и Предела.

Област Перник. Пътищата на територията на областта са проходими при зимни условия. Забранено е преминаването на товарни автомобили по пътя Радомир – Гюешево.

Област Сливен. Път ІІІ-488 /с. Градец – с. Ичера – Сливен/ е затворен за движение на МПС в участъка от км 19+750 до км 30+000. Активирано свлачище при км 25+500. Обходен маршрут през с. Ичера – път ІІІ-488 – с. Градец – път ІІ-48 – път І-7 – п. кр. „Петолъчката” – път І-6 – Сливен и обратно.

Област Хасково. Наводнен и затворен за преминаване в двете посоки е пътят с. Долен главанак – с. Бориславци – с. Ефрем.

Подобни статии

Top