По следите на изчезналите фараони в Тракарт

Изключителният египтолог и археолог Васил Добрев ще гостува тази вечер в 18.00 часа в Културен център-музей „Тракарт“. Той ще изнесе лекция на тема: „По следите на изчезналите фараони. Египет : 2300 – 2000 пр. н.е.”

Повече от 20 години Васил Добрев систематично и методично работи и открива невероятното културно наследство, оставено ни от египетските фараони. Натрупания му опит е главозамайващ, а скромността му е пословична.

Васил Добрев е завършил докторат по древна история в университета „Сорбона”, Париж (1992 г.). В периода 1995 – 1998 г. е член на френския институт по ориентална археология в Кайро (ИФАО). От 2000 ръководи разкопките на ИФАО в южна Сакара.

След най-известната епоха на големите пирамиди в Египет (Хеопс, Хефрен и Микеринос, IV-та династия, около 2600 – 2500 пр. н.е.) египетските царе започват да правят стереотипни по – малки пирамиди. Фараоните от следващите поколения (V – VIII династия) са по – малко известни, но за разлика от големите пирамиди в някои от техните има магически текстове. Откриването на такива текстове е едно от най-големите предизвикателства на съвременната египтология. В епохата на VI-та, VII-ма и VIII-ма династия (2300 – 2000 пр. н.е.) са вече открити от 1881 г. пирамидите с такива магически текстове на 5 фараона, липсват тези на още 18. Къде са те?

Проблематиката на въпроса и откритията на археолога Васил Добрев са системно отразявани в много документални филми и световни медии Discovery Civilization – Quest for the Lost Pharaoh („В търсене на изчезналия фараон“) и The Sphinx Unmasked („Демаскираният Сфинкс“) и National Geographic и др.

Подобни статии

Top