По 3 години условно за чешки измамници-гастрольори

Чешките измамници-гастрольори, които подмамиха 85-годишен дядо от Пловдив, че техни близки лежат в болница след катастрофа и му взеха общо 7000 лева, получиха от Районния съд тригодишни условни присъди с 5 години изпитателен срок. Съпрузите от ромски произход с чешко и словашко гражданство били принудени да върнат и парите на възрастния човек.

Точно в деня на независимостта – 22 септември, миналата година, съпрузите Маргита и Мартин видели в Тунела 85-годишния Никола Тарчев, който се прибирал от Понеделник пазара в къщи. Възрастният мъж живеел в Стария град и преминавал през пътното съоръжение за по-пряко. Ромите от чешки произход спрели до стареца, представили се за чужденци, които не са успели да обменят валута и започнали да го уговарят да им услужи с пари.

„Двете лица са се възползвали от добрината на един възрастен човек, като умишлено и ловко са го въвели в заблуждение, че техни пострадали роднини са катастрофирали в гр. Пловдив и са имали нужда спешно от парични средства. Възрастния човек – г-н Тарчев е откликнал на тяхната молба, като им предоставил сума от 2000 лева – обясни прокурорът по делото Димитър Беличев.

Впоследствие Маргита и Мартин разходили няколко пъти дядото из Стария град, после отишли в дома му и докато единият от съпрузите си говорел с Никола, другият успял да задигне 5000 лева. Възрастният човек обаче подал жалба в полицията, която успяла да разкрие извършителите. Днес те бяха доведени с белезници в съдебната зала.

Измамниците сключиха споразумение с прокуратурата и признаха вината си. Така те се разминаха само с условни присъди. Полицаи, работили по случая коментираха пред съдебната зала обаче, че повечето потърпевши трябва да са като дядо Никола и да съдействат на служителите на реда, за разкриване на подобни престъпления.

На снимката: 85-годишния Никола Тарчев и един от разследващите полицаи

Подобни статии

Един коментар

  1. sz написа:

    Късметлии са хората попаднали при този прокурор. Пожелавам му от мое име и от името на всички на, които е помогнал много успехи в не леката му работа. Не искам да прозвучи като клише, но той заслужава да има дълго професионално бъдеще. Нуждаем се от хора като него…

Top