Правим справки в НОИ и НАП с един персонален код

Част от електронните справочни услуги на Националния осигурителен институт вече могат да се използват с персонален код, издаден от Националната агенция по приходите. Двете ведомства подписаха споразумение за общ достъп и електронна връзка.

По този начин пловдивчани, които имат 12-цифрен идентификационен код, имат възможност да направят справка за осигурителен доход и стаж.

От началото на този месец Националния осигурителен институт и Националната агенция по приходите започнаха синхронизация на електронните услуги. Идеята е с един код клиентите на двете администрации да могат да извършват различни видове проверки и справки.

„Целта в дългосрочен план е този ПИК код, който НАП издава на своите клиенти, да стане универсален вход към услугите на различни държавни администрации, а не само да се използва в агенцията по приходите. Защото, когато едно лице разполага с различни кодове за различни видове администрация, това го затруднява и затормозява”, коментира говорителят на НАП Божана Илиева.

Илиева е категорична, че се е засилил интересът към единния код. През последите месеци от агенцията са издавали по 150 цифрови комбинации на ден. Първата електронна услуга, която е достъпна вече с единния код, е справката за осигурителен доход и трудов стаж.

„Хората, които имат персонален код от НАП, вече могат да следят как се движи техният трудов стаж чрез този код. Те го въвеждат в електронната страница на НАП. Той препраща към електронната страница на НОИ, където всъщност се извършва тази проверка“, допълни Илиева.

Списъкът с електронни услуги ще бъде разширяван. Персоналният код, който е безсрочен, спестява време и посещение на различни ведомства.

Той се издава безплатно от агенцията по приходите. Попълва се единствено молба с данни. След като те бъдат въведени и сверени с лична карта, кодът вече може да бъде използван. При загуба може да бъде заменен, отново безплатно.

Подобни статии

Top