Правителството даде Голямата базилика на Общината за 10 години

Правителството предостави на Община Пловдив за управление за срок от 10 години археологическия комплекс „Голяма раннохристиянска епископска базилика Филипопол“. Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет.

Комплексът е културна ценност от национално значение и е един от най-интересните антични обекти в Пловдив. Към момента обаче изключителният му културен ресурс остава неизползван.

С предоставянето на имота на местната власт ще е възможно опазването, експонирането, реставрацията и социализацията на културната ценност и интегрирането й в живота и структурата на града.

Дейностите ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей – Пловдив.

На община Пловдив беше прехвърлена и собствеността върху второстепенни улици, които позволяват свързването на булевардите „Пещерско шосе“ и „Свобода“.

Терените ще бъдат използвани за осигуряване на безпрепятственото преминаване на транспортния поток и осъществяване на рехабилитационни дейности за възстановяване и запълване неравностите на пътната настилка.

Подобни статии

Top