Правителството отпусна 300 000 лева за Бачковския манастир

С постановление на Министерския съвет от днес – 27 юли, подписано от министър-председателя Бойко Борисов, се одобряват допълнителни разходи за общини в България за 2016 г. в общ размер на 29 973 000 лв.

20,295 млн. лв. от тях са по бюджетите на редица общини за реализиране на инфраструктурни проекти. Дейностите са свързани приоритетно с ремонт на общинска пътна и улична мрежа, с ремонт на училища, детски градини и читалища и с подобряване на водоснабдителната система на територията на населените места.

В Област Пловдив отпуснатите средства са за: Бачковския манастир „Успение Богородично“, с. Бачково – 300 000 лв. Областният координатор на ПП ГЕРБ – Пловдив област Розалин Петков и народният представител от ГЕРБ Силвия Хубенова са провели разговори с игумена на манастира и средствата ще бъдат използвани за реставрация и укрепване на църквата.

Храмът, в който се съхранява Бачковската чудотворната икона на Света Богородица, се нуждае спешно от ремонт. Стените имат нужда от укрепване, а стенописите от реставрация. Това е първия транш, който се отпуска за възстановяването на светата обител. Розалин Петков увери, че ще има и втори транш за манастира.

Подобни статии

Top