Правнукът на Райна княгиня гостува в Асеновград

Правнукът  на Райна Попгеоргиева Футекова, известна на всички българи като Райна Княгиня Здравчо Здравчев, ще гостува на Асеновград днес. Той е правнук на известната българка  по майчина линия. Дядо му – генерал-лейтенант Иван Дипчев, е най-големият син на Райна княгиня и Васил Дипчев – подвойвода в Брацигово по време на Априлското въстание.

Прадядо му е племенник на Димитър Дипчев – Дамаскин, митрополит Велешки, който преди изборът му за митрополит, е водач на църковната борба в Пловдив и Тракия и създава духовното училище в Араповския манастир.

Баба му по майчина линия е потомка на големите котленски родове – Богориди, Кръстевич и Мамарчеви. По бащина линия Здравчо Здравчев е от Асеноградско – с. Патриарх Евтимово (Пранга). Председател е на Национално сдружение „Стари, възрожденски и поборнически родове”.

Здравчо Здравчев ще гостува в Асеновград  по покана на общината. Той ще разкаже за славната епопея на Априлското въстание, от избухването на което тази година честваме 140-та годишнина. Предвидени са две срещи в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – от 14.00 ч. с ученици и от 17.30 ч. с асеновградската общественост.

Снимка: kmeta.bg

Подобни статии

Top