Правят музей в съборения тютюнев склад?

Делото за съборения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив отива в София, стана ясно днес на заседание в Пловдивския административен съд.  Процесът е заведен по искане на собствениците на сградата, които обжалват разпореждането на НИНКН да спре събарянето на бившия склад. Съдът прие искането на двете страни казусът да се решава от столичните магистрати, тъй като в Пловдив нямало Регионален инспекторат на паметниците на културата към Министерството на културата.

На собствениците на склада ще бъде наложена глоба до 15 000 лв. тъй като не са спазили законния 5-дневен срок за укрепване на съборения от тях склад. Това съобщи след заседанието пред медиите регионалният експерт от Министерството на културата Стоилка Игнатова. Точният размер на глобата ще стане ясна, след като пристигне наказателното постановление, като срокът е тримесечен.  Издадени са предписания и на общината за укрепване на обекта, очаква се реакцията на администрацията.

От министерството са видяли, че улицата край склада е затворена. Оттам не се наеха да коментират дали става дума за престъпна небрежност, но са категорични, че има административно нарушение.

Адвокатът на дружеството, което е собственик на тютюневия склад Стефан Гугушев коментира, че се готви проект, който ще бъде съгласуван по съответния ред с НИНКН, за възстановяване на сградата.  Според юриста заповедта на Института забранява всякакви строителни дейности, а такива – поне укрепителни, трябва да бъдат извършени, за да не падне част от сградата върху Автогара „Юг“.

По думите на Гугушев се предвижда фасадите на сградата да бъдат възстановени и в нея да бъде направено нещо като музей, който да бъде дарен на общината. Музеят ще бъде в частта, която излиза на ул. „Одрин“. Юристът е посъветвал клиентите си да осъществят добра комуникация с НИНКН. Ако това не стане адвокатското дружество, поело юридическото обслужване на казуса, ще се оттегли, категоричен беше адвокат Гугушев.

Преписката ще бъде изпратена на Административния съд в София-град. Там е и цялата документация, която засяга склада, посочиха от Пловдивския административен съд. Предстои съдът в София да реши дали да даде право на събаряне, или да се произнесе в полза на общината, която иска да стопира процедурата и да запази сградата.

Припомняме, че тютюневият склад беше съборен през почивните дни около Националния празник на България – 3 март. Още в първия работен ден срутената сграда бе обградена с жива верига от пловдивчани, потресени от случилото се.

 

Подобни статии

Top