Празник на празните опаковки в Пловдив - DC news

Празник на празните опаковки в Пловдив

Празник на празните опаковки в Пловдив

Дирекция „Екология и управление на отпадъците” при Община Пловдив съвместно с „Екопак България” АД организира „Празник на празните опаковки”, който ще се проведе на 28 септември (неделя) от 10:00 часа в градинката пред търговски център „Гранд“.

Програмата на празника включва:

• изграждане от празни кутии от сок и мляко на макет на една от сградите, символ на Стария континент – Колизеума в Рим.

• викторина с въпроси, свързани с опазването на околната среда и оползотворяването на отпадъци.

• спортни състезания;

• работилница за изработване на красиви и полезни неща от отпадъци от опаковки.

Малчуганите ги очаква много музика, приятни изненади и подаръци.

Празникът е кулминация на кампанията „Голямото събиране“, която се проведе в 29 училища в район „Централен“ и район „Тракия“ в Пловдив. В хода на кампанията училищата се състезаваха кое ще събере най-много празни кутии от сок и мляко и ще спечели голямата награда – мултимедиен проектор.

„Голямото събиране“ е част от втория етап на единствения по рода си в България проект за сепариране и рециклиране на картонени опаковки за течности, провеждан в града от Екопак България съвместно с община Пловдив и подкрепен от най-големия в света производител на този тип опаковки – Тетра Пак. Целта му е да се намали обемът на сметищата, като на тях се депонират по-малко отпадъци и да се повиши количеството разделно събирани и рециклирани картонени опаковки за течности, с всички положителни резултати от този процес – по-ефективна икономика, по-чисти, по-зелени и по-красиви градове.

Материалите, от които са направени кутиите – картон, пластмаса и алуминий, подлежат 100% на рециклиране. Популяризирането на този факт е в основата на новите информационно-образователната инициативи в рамките на проекта. Те са насочени преди всичко към основните потребители на продукти, опаковани с такива опаковки – децата и техните семейства.

 

 

 

Подобни статии

Top