Празник „С грижа за птиците и бездомните животни” в Пловдив

Ден ан птиците и бездомните животни в Пловдив

На 1-ви април световната активна общественост отбелязва Деня на птиците, а на 4-ти април – Деня на безстопанствените животни.

На тези и много други дати от световния екологичен календар се цели да се ангажира вниманието и усилията на обществеността върху решаването на даден екологичен проблем, отбелязване на важно събитие, популяризиране на благородна екологична кауза, цели се фокусиране върху необходимостта от опазването и съхранението на важен и ценен елемент на околната ни среда или на отделен неин обитател.

За отбелязване на двете тематични еко-дати, с които свързваме месец април, Дирекция „Екология” при Община Пловдив организира детски празник под надслов „С грижа за птиците и бездомните животни”. Събитието ще се проведе на 1-ви април, от 14 до 16 часа в лесопарк „Лаута”.
Участници в мероприятието ще са ученици от СОУ „Св.Софроний Врачански”, СОУ „Св.Патриарх Евтимий”, ОУ „Васил Левски” и гимназисти от ПГВАД „Христо Ботев”, които трескаво подготвят своите изяви още от началото на месец март.

„Учебната програма” за деня включва :
– „часове на открито”, в които ще „преподават” децата, а ние ще научим полезни и любопитни неща за птичето разнообразие, за това от кога и защо се чества деня на птиците – един от най-старите” празници в екологичния календар, децата ще ни покажат как да бъдем по-отговорни към домашните си любимци и толерантни към бездомните животни;
– „часове на открито”, в които ще „преподаваме” ние – общинските еколози, нашите партньори от дружеството за защита на птиците и киноложкото дружество в Пловдив. Ще имаме „час по трудово”, „час по рисуване”, „часът на Чичо доктор”, „час по хуманност”, викторина, а в „междучасията” – маскен бал, наблюдаване и разпознаване на птиците в Лаута.

За финал на събитието – всички ще посетим „изложбата-базар на изработени от децата тематични изделия, които можем да закупим на символични цени. Средствата от базара, които децата ще съберат, ще бъдат използвани за добра кауза, подробности за която и ние ще научим на място, от самите малки творци.

При подготовката за отбелязване Международния ден на безстопанствените животни, Дирекция Екология при Община Пловдив се обърна за идеи и съдействие към практикуващите ветеринарни лекари в Пловдив, голяма част от които се отзоваха на поканата.

Предложенията за участие в празника, които получи общината, бяха толкова много и така интересни, че идеята за отбелязване на Деня 4-ти април, прерасна в идея за посвещаване на целия месец април на благородни  жестове към животните и техните стопани.

Полезни съвети, здравни консултации, обезпаразитяване, изследвания, тренировка, хигиенни услуги и много други  манипулации и услуги за домашния любимец, ще бъдат напълно БЕЗПЛАТНИ за вас по време на мащабната акция, която организира Община Пловдив.

Вижте програмата, предоставена от Община Пловдив!

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top