Празниците на Стария град започват в понеделник

Празниците на Стария град започват в понеделник в Пловдив

„Старият град – адрес на вечността“ –  под това мото ще преминат Празниците на Стария град. Третото издание ще започне на 22 септември и ще продължи до 28 спетември.

Стартът на Празниците ще даде изложбата „Стрелките на времето“. В нея ще бъдат показанит 15 часовника от колекцията на ОИ Старинен Пловдив – всичките ремонтирани и сверени. Най-старият е от началото на 19 век.

Идеята тръгна от там, че нашите къщи са много тихи. Искаме да върнем звука, точността, да съхраним времето и да намерим пресечна точка с миналото, но и да отмерваме хубавите събития, които ще имаме, обясни управителят на ОИ Старинен Пловдив Амелия Гешева.

На Античния театър под надслова „Заедно“ ще премине съвместният концерт на фолклорните ансамбли „Тракия“ и „Филип Кутев“, идеята, за който се ражда още преди спечелването на Пловдив на кандидатурата Европейска столица на културата.

„Заедно по стъпките на времето“ е надсловът на традиционното ретро шествие, което е предвидено за 27 септември. Други интересни акценти в празничната програма са „Картина от мнозина“, която ще бъде изложена в Данчовата къща и е дело на общо 500 художници, 50 от които са пловдивчани. Изложба посветена на Иван Вазов и представяне на книгата Неканоничният Вазов, есенният панаир на занаятите, филмовата програма в Бялата къща, обединена от мотото „Това е България“. Не са забравени и децата. За тях са организирани творчески работилници в къща Бирдас, Златю Бояджиев и Иконната галерия.

 

 

Подобни статии

Top