Празнични богослужения и курбан навръх Никулден

Богослужения и курбан за Никулден

Никулден е един от най-големите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември. В България на този ден се празнува и имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница и др. Денят се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Празненствата започват още тази вечер. От 18:00 часа днес  ще се състои съборна архиерейска Празнична вечерня в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, гр. Асеновград. Румънски православен хор ще гостува на Асеновград в навечерието на Никулден и ще допринесе за празничната атмосфера.

По традиция навръх Никулден в храма празникът на светеца ще бъде отбелязан подобаващо. Ще има литургия от 9:00 ч. За поредна година ще бъде раздадена осветена риба на вярващите, като за целта досега благочестиви асеновградчани са дарили над 500 кг риба.

На самия празник 6 декември от 9:00 часа ще се състои съборна архиерейска света литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ в Пловдив. По случай деня на св. Николай Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави празничното богослужение.

Кметът на район „Северен“ Ральо Ралев и местната структура на ГЕРБ канят всички миряни на 06 декември от 11.00 часа в двора на църквата „Свети Иван Рилски”, където ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве и благополучие по случай големия християнски празник Никулден.

 

 

Подобни статии

Top