Празнуваме Възнесение Господне и Св. св. Константин и Елена

Два големи църковни празника чества днес Православната църква. За първи път от много години съвпадат Възнесение Господне – един от 12-те най-големи християнски празници в църковния календар и денят, в който се честват светите равноапостоли Константин и Елена.

В църковния календар 21 май е определен за празник на най-значимия император в историята на християнството Константин Велики. Той изиграва огромна роля в каноническото утвърждаване и налагане на християнската вяра. На днешния ден църквата почита и неговата майка Елена.

Възнесение е подвижен празник и се отбелязва винаги на 40-я ден след Великден, като задължително е в четвъртък. През тези 40 дни Христос останал на земята и проповядвал учението си, подготвял учениците си за апостолската дейност, която им предстои, за разпространението на вярата в трудности и неволи по всичките посоки на света. На 40-ия ден ги събрал при себе си и пред очите на много свои последователи се въздигнал от Елеонската планина към небето.

Мястото, от което Исус се възнесъл, мигом се превърнало в свещено. По него дълго време се виждали отпечатъци от стъпките на Спасителя.

По повод двата празника Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Архиерейска света литургия от 9:00 часа в храм „Свето Възнесение Господне“.

 

 

Подобни статии

Top