Празнуваме Свети Врач

Празникът е посветен на светите братя безсребреници Кузма и Дамян.

Съществуват много предания за чудотворните лечебни способности на двамата братя. Те лекували хората безкористно, едиствено в името Божие.

Този ден е празник на всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. На Свети Врач се разпределят изсъхналите билки, събрани на Еньовден.

На празника се меси хляб, който се раздава за здраве на близки и познати. Според традицията жените не трябва да работят нищо, за да не се разболеят семействата им и добитъкът. Народните лечители също не работят, за да не загубят лечебните си сили.

Преданието разказва, как веднъж двамата братя излекували една богата жена на име Паладия, която страдала от тежка и неизлечима болест. Тя дълго им се молила да ги възнагради, но те не искали да приемат скъпите й дарове.

Накрая, по-малкият, Дамян, склонил да вземе три яйца – като знак и символ на Светата троица. Кузма се разсърдил и се отрекъл от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Кузма си отишъл пръв от този свят, а когато и Дамян го последвал, хората решили, че тази клетва е много тежка за двамата братя, които цял живот заедно давали здраве, живот и радост.

Положили ги в един гроб, който се намира в Сирия и се почита да ден днешен.

Имен ден имат: Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамо, Дамчо, Дамянко, Дама, Дамица, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмен, Кузмин, Кузмо, Кузо.