Превод на елфически език прави руско интернет приложение

Руското интернет приложение „Яндекс.Переводчик“ започна да превежда елфическия език синдарин, създаден от автора на романа „Властелина на пръстените“ Джон Толкин, съобщи ТАСС, цитирайки едноименната интернет платформа.

„Екипът на приложението изучи елфическите ръкописи и се опита да възстанови един от древните езици на Средната земя. Благодарение на машинното обучение и технологичната магия, това ни се удаде. Сега „Яндекс.Переводчик“ знае как е на елфически например „Прелест моя“. Или обратно – ще преведе текст от синдарин на всеки от другите 66 езика, които ползва приложението“, се казва в прессъобщение на компанията.

Оттам съобщават, че функцията превот от елфически език е била активирана специално за рождения ден на английския писател Джон Толкин (роден на 3 януари 1892 година).

В началото на 30-те години на 20-ти век Толкин създал за децата си приказната повест „Билбо Бегинс или дотам и обратно“.  По-късно изпод перото на автора, увлечен от създаването на т.нар. „изкуствени“ езици, се появил огромният вълшебен свят на Средната земя, с множество народи и наречия, религии и история. В света на Средната земя се преплитат мотиви от скандинавската, германската и славянската митологии, зоорастризма и християнството.

В средата на 50-те години той издава романа „Властелинът на пръстените“, който бързо завоюва световна популярност и става настолна книга на поколения битници и хипита. Именно този роман полага основите на жанра фентъзи.

Превод: DCNEWS

 

Подобни статии

Top