Превъртян ли е километражът на колата ни? - DC news

Превъртян ли е километражът на колата ни?

Дали километражът на вашата кола е превъртян може да се разбере по много фактори. А благодарение на съвременните технологии, голяма част от необходимата за това информация се записва в управляващите модули на системите на колата.

Българинът купува предимно коли втора ръка, затова и търговците нерядко намаляват километрите, за да вдигнат цената на автомобила. Често се случва, докато стигне до България, километражът да бъде превъртян наполовина. Стига се дори до двойно пренавиване – веднъж в страната, от която е внесена колата, и веднъж от търговците – на място.

Специален софтуер и някои специфични белези разкриват какъв е реалният пробег на автомобила.

Например, ако компютърът на автомобила ви е записал грешка в някоя от системите на 300 000 км, а на километража виждате „навъртяни“ 150 000 км, то това със сигурност не е грешка в електрониката – километражът е превъртян.

Повечето от най-новите модели пазят цялата история на употреба на автомобила, а тази информация лесно може да бъде прочетена в някои сервизи чрез специален софтуер.

Все по-често хората проверяват реалните километри. Независимо от възрастта на автомобила – 5, 10 или 20 години – по-голямата си част колите са между 120 000 и 160 000 километра. При колите със съвременна електроника лесно може да се установи дали това е така”, обясни автомобилният състезател Румен Дунев пред Нова телевизия.

Автомобилният състезател обяснява, че е много важно при закупуването на кола тя да има сервизна книжка. Въпреки че Дунев разказва, че вече се е натъквал на книжки, които са изфабрикувани.

Състезателят съветва да се обръща голямо внимание на това дали воланът, топката на скоростния лост и педалите са доста изтъркани.

Все пак, имайте едно на ум – едва ли кола на 10 години ще е на 100 000 км – това означава, че автомобилът е изминавал средно по 27 км на ден, предупреждават експертите.

Подобни статии

Top