Предвеликденско: Украсиха гигантско яйце в ОУ „Христо Ботев” в Асеновград

Стиропорено яйце с внушителни размери краси двора на ОУ „Христо Ботев” в Асеновград. Великденският символ е висок над два метра, а в изработката му са участвали 18 деца от 5 до 7 клас. За направата на яйцето е използван стиропор и гипс, а скулптурирането му е дело на момчетата, обясни Христо Венев, учител и ръководител на децата.

Нежната част от екипа пък майсторили природните картини, мотиви от пейзажи край Асеновград и възрожденски къщи. „Идеята е децата да се запознаят с традициите, свързани с християнския празник Великден. А целта е, те като продължители на родовата памет, да се научат да съхраняват българските обичаи”, каза Венев.

Макар традицията да повелява великденските яйца да са боядисани в червен цвят, децата сами избрали тяхното да е пъстро и цветно. „ Нашето яйце е много весело, то показва красотата на природата и богатството на българския бит и фолклор”, разказаха малките ученици.

Това е втори проект на скулптура и художник Христо Венев, който той осъществява съвместно с децата. Преди година те успяха да създадат автентична 3D мартеница за празника Баба Марта. Учителят е категоричен, че работата с неговите възпитаници ще продължи, като за всеки празник ще бъде изработван специфичен макет, символизиращ или пресъздаващ съответните обичаи.

Подобни статии

Top