Предизвикателството „Персенк Ултра” започна (СНИМКИ)

За четвърта година поред беше даден старт на родопския маратон „Персенк ултра”. Общо 280 ултрамаратонци се включиха тази година в бягането през Родопите. От тях 210 души са от България, има и състезатели от Турция, Македония, Сърбия, Норвегия, Израел. 120 стартираха тази вечер от центъра на Асеновград.

Четвъртото издание на ултрамаратона „Персенк Ултра” стартира по нов маршрут, с увеличена дължина и по-тежко трасе. За 44 часа бегачите ще трябва да преодолеят дестинация от 160 километра, а състезанието ще премине през местността Високата пещ, от там към х. Гонда Вода – х. Безово – вр. Червената стена, след това по стария Римски мост до с. Югово. От с. Югово състезателите ще продължат към х. Пашалийца и селата Павелско, Малево и Орехово.

От там поемат през Каньона при Цирикова църква към уникалния природен феномен Чудните мостове. През Стария римски път минават в близост до вр. Голям Персенк, през местността Мизар Гидик и Старият римски път стигат до х. Персенк. Следват Митницата – с. Орехово – Бяла черква – вр. Баба, на 150 км от трасето пресичат Лясковската река, за да финишират в Асеновград.

Състезателите ще трябва да се справят и с близо три километрово каменно свлачище, където денивелацията достига над 50 % наклон, а за да не се стига до инциденти, се е наложило теренът да се обезопаси с въжета.

На 13 пункта бегачите ще могат да се подкрепят с напитки и храна, да получат информация и медицинска помощ, ако е необходима. За състезателите ще се грижат общо 170 доброволци от Пловдив и Асеновград.

Паралелно с „Персенк Ултра” има още два маршрута- 110 километра през село Орехово в посока Бяла черква и най-атрактивното за участниците трасе от 50 километра, което привлича голяма част от жените-състезателки.

Награждаването ще бъде на 21 август, неделя на площад „Академик Николай Хайтов” в Асеновград от 14:00 часа. Община Асеновград е основен партньор на Сдружение „Български ултрамаратони”, което е организатор на планинския ултрамаратон „Персенк ултра”.

Подобни статии

Top