Предлагат да работим четири дни - DC news

Предлагат да работим четири дни

Предлагат работната седмица да стане четири дни

Международната организация на труда е предложила работната седмица да се съкрати на четири дни. Това според експертите ще увеличи заетостта, ще намали безработицата, ще се отрази благоприятно на околната среда, тъй като драстично ще намали употребата на превозни средства. Освен това съкращаването на работната седмица ще намали стреса и заболяванията, свързани с преработването, а в същото време ще увеличи производителността.

Във Франция продължителността на работната седмица е съкратена на 35 часа, като това е повишило заетостта и е намалило безработицата. Четиридневната работна седмица в Холандия е нормално явление, но продължителност на работния ден е 10 часа.

Според КТ Подкрепа не е еднозначно за различните професии и е необходимо да се прецени как ще се отрази на качеството на работата. Има и плюсове и минуси. Не може един миньор да работи 10 часа под земята или пък служител в химическо предприятие при вредни за здравето му условия.

Според Боян Бойкински, преседател на на КНСБ за Пловдив нито бизнеса, нито икономическата обстановка в странта са готови на една такава стъпка. На този епат това е неприложимо за нашата страна.

За да стане предложението на Международната организация на труда факт, то трябва да бъде оформено като конвенция, която да бъде приета от дадената страна, след което да бъдат внесени изменения в Кодекса на труда.

 

 

 

 

Подобни статии

Top