Предмети от социализма навяват носталгия в Капана

Значки, табели, игри и всякакви други предмети от времето на социализма са подредени в пловдивския Клуб BASQUIAT в Капана.  Изложбата е озаглавена „Поколението на червените връзки” и на откриването си събра пловдивчани, желаещи да се потопят отново в годините, когато всички мечтаеха за светлото бъдеще и да послушат естрадна музика от тогава.

Десислава Любенова от години събира и продава предмети от времето на социализма. Нямала кой знае какви средства, затова направила антиквариат  за времето преди 30-на години.

По принцип купувам предметите от Интернет, разни хора идват дори на място ми предлагат, може да се ходи по битаци, от колеги също купувам, от антикварни магазини и т.н., разказва Деси.

И за да ги видят повече хора тя, заедно с Ева от Клуб BASQUIAT, решили да подберат част от предметите в антикварното магазинче и да ги покажат на публиката. Сред тях са документи за самоличност от миналото, картички, клечки за зъби и кибрити, цигарени кутии, и разбира се – задължителните табели „образцов дом“, „образцова улица“ и др. Сбирката показва също кукли, парфюми от онова време, шапки от 60-те, а в колекцията присъства дори значка, изобразяваща мечето Миша – талисманът на олимпийските игри в Москва.

Сега соцът е на мода сред младите хора, така мисля аз поне и затова реших да направя изложбата. Не само чужденци купуват и българи си спомнят просто за младостта, за детството, допълва Любенова.

Десислава предпочита уличните табели и въобще табелите с всякакви надписи – от забрани до девизи. Затова е отделила за тях специално място. Изложбата, която е подредила, ще бъде експонирана до 12 август, а в нея всеки може да занесе своя снимка, или предмет от онова не чак толкова далечно минало, за което много хора си спомнят с носталгия.

 

Подобни статии

Top