Председателят на КСБ в Пловдив е убеден: Безплатното саниране ще продължи

Бизнесменът Пламен Иванов е председател на Камарата на строителите в Пловдив. DCNEWS се обърна към него за коментар на ситуацията в строителния бранш в Пловдив и областта, след като министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че държавата спира финансирането на проектите за саниране на многофамилни жилищни сгради.

– Г-н Иванов, какви са настроенията сред строителните фирми след новината, че се спират средствата за безплатно саниране на многофамилни жилищни сгради? Вие може би сте кандидатствали за участие в обществените поръчки?

– Кандидатствали сме и организирахме много фирми тук. Хвърлихме много усилия да направим по грамотен и нов начин обществените поръчки, за да няма голяма разлика при участниците. И се бяхме ангажирали предварително с три срещи-обучения – за изискванията по проекта, за сложността, привлекли сме Българската асоциация по изолация и строителство, конкретно проф. Димитър Назърски от УАСГ, който дойде в Пловдив на две обучения. Направихме и кръгли маси с архитекти и инженери и дори сформирахме екипите, тъй като спецификата на това саниране е, че изискват инженеринг. Което означава, че строителят за първи път ангажира проектант. Досега той е изпълнявал чужди проекти. А сега, в този случай, той трябва да е водещата фигура.  И се опитахме този дисбаланс и липсата на тази култура да ги преодолеем с повече обучение.

За мен има няколко много съществени неща в това поведение. Едното е, че ние влязохме в процедура, за която мислехме, че е осигурено финансирането. Как изведнъж това финансиране го няма – не знам. Лош сигнал от страна на всеки един инвеститор – в случая държавата, е, да влезе в такъв тип инвестиционни проекти, без да са осигурени парите. Това е авантюризъм, който преди години беше поставил голяма част от фирмите във фактически фалит и голяма вътрешна задлъжнялост. Едно такова поведение за мен е крайно несериозно. Същевременно не можеш да създадеш такива очаквания и да не ги обслужиш. Хвърлиха се много усилия от много хора, ресурси, разходи и това захвърляне с лека ръка – не го приемам сериозно. Може би с гласуването на Бюджет 2017 ще има осигурени средства.

– Но аз съм чувала лично от Лиляна Павлова и Бойко Борисов, че тези 1 млрд.лв. са осигурени…

– Може би хората свикнаха, че казаното от политиците няма особенна тежест, което е жалко и вече създава голямо напрежение. Нямаше нито една причина в една малка България санирането да се случи за една-две години с такива мащаби от нищото. От нула, скачаш много. Преди тази програма правеха училища и т.н., но не с инженеринг. И това означава обезпечаване с техника, със скелета, с работна ръка. През последните години качествената работна ръка напусна страната, защото този тип услуга в цял свят има добър пазар. И ние се бяхме подготвили да се справим с това предизвикателство и дори да помагаме.

Такива резки движения и амплитуди вече ги видяхме – с пътищата. Това са нещата, които по-скоро създават чувство за безпокойство, а не за някакво отчаяние във фирмите.

– Но все пак подготвяте проекти, ангажирате хора…

– Това е подигравка с труда, с нагласите… Не може всичко да е лишено от каквато и да е плановост и прогноза. От нищото не се започва. Не можеш да обучаваш хора, а после да ги разпилееш… така не става.

– Ще се отрази ли по някакъв начин на местните строителни фирми и ще се наложи ли да бъде съкращавана работна ръка? 

– Не сме ангажирали все още хора, но започнахме психологическа нагласа, приехме някои такива обекти, започнахме да се подготвяме с техника и технологии, имаме някакви предварителни разговори и проучвания с доставчици… Ще се отрази малко върху имиджа на пловдивските фирми.

– Дали ще може да се реализират първоначално одобрените проекти? Когато министър Павлова каза: „Спираме програмата“, тя допълни, че проектите, които са започнали да се осъществяват,  ще си продължат.

– Аз това не мога да го коментирам и не знам. Но знам, че вече сме в крайната фаза на процедурата по избор на изпълнители за тези 51 блока, които трябваше да бъдат санирани в Община Пловдив.

– Знаете ли какво се случва в Асеновград? Там имаше доста блокове, които започнаха да се санират.

– Тези, които са със сключени договори, виждам, че колегите продължават да ги санират и са оптимистично настроени за финансирането. В Карлово също има блокове, върху които продължава да се работи.

В договорите обаче имаше една точка, която възбуди духовете, че строителството по тези блокове и мерките по енергийната ефективност ще бъдат възмездени на изпълнителя само, ако се плати на блока. Значи – „ако ни платят, ще ви платим“. Има такава клауза в договора. Ако не, то трябва по частен път евентуално да съдим ползвателите – собствениците на жилищата. Неясна беше ситуацията, имаше странен дисциплиниращ характер – било то за правилно гласуване или за правилно поведение.

– Прави ли бяха собствениците да се притесняват, че ще ги накарат да си платят санирането, въпреки големите обещания?

– Не мога да кажа, но фактът, че в момента има такова поведение, е лош сигнал.

– Надявате ли се да бъде възобновена тази програма догодина?

– Аз мисля, че няма да бъде спирана тази програма, че това са кьорфишеци! Според мен това е временна емоционална реакция. Посланията, които се излъчват, трябва да са точни, защото не бива да се настройват псевдополитиците или играчите. Затова смятам, че е по-скоро една емоционална реакция, а не действителност и ние трябва да водим политиците към това, да не им даваме шанса, да го направят действителност.

– Вярно ли е, че има изпратено писмо в общината от министър Лиляна Павлова, за спиране на санирането в Пловдив? 

– На мен зам.-кметът Димитър Кацарски ми потвърди, че има такова писмо. Но аз се абстрахирам от това кой от политиците какво казва. Аз разсъждавам от гледна точка на стопанската и икономическа логика. Търся стабилност в държавата, защото това й е функцията и стопанската логика изисква, едни такива процеси, които се подготвят 20 години, да станат. Друг е въпросът, че като че ли времето на такива стопроцентови грантови схеми отминава и се отчете като грешка. Знам само, че това би било една нормална подкрепа за българските семейства, знам също, че Пловдив в този си вид за 2019-та година няма да изглежда добре и се надявам, че разумът ще надделее и нещата ще продължа в тази посока ще се случат.

– Панелките си имат определен живот. Какво е вашето експертно мнение, в момента има ли нужда от санирането им?

– Нито една от фирмите , които обследваха сградите, не потвърди, че имат конструктивни проблеми. Това е проблемът на този тип сгради. Ако те издържат конструктивно, всяка една сграда, подобна на тези, има нужда от текущи ремонти и поддръжка. Хидроизолацията върху панелна сграда и върху монолитна, издържа едно и също време. Топлоизолацията, положена върху панел или друг тип строителство, има един и същ живот. Единственото нещо, което не мога да коментирам е, доколко разпределението вътре е удобно за хората, които ги обитават и доколко ги устройва. Може би са много по-функционални от доста от съвременните жилища, особено строени през 90-те години, когато имаше доста некачествени и слаби проекти.

– Вдига ли цената санирането на блоковете по тази програма, ако след това собствениците решат да продават?

– Със сигурност!

 

Подобни статии

Top