Председателят на Сметната палата Димитър Главчев е кандидатът за служебен премиер

Това определи президентът Румен Радев, връчва мандата в 14:00 часа днес

Държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  

В 14:00 часа днес държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Президентът Румен Радев приключи по-рано днес консултациите по процедурата за назначаване на служебен министър-председател. След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Днес срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ – Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. Процедурата завърши с разговори със заместник-председателите на Сметната палата – Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Поредицата от срещи започна, след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат.

Ето кой е Димитър Главчев:

Роден е в София и говори английски език и руски език.

Бъдещият служебен премиер е икономист по образование и едно от знаковите лица на партия ГЕРБ, с която влиза в политиката като депутат още през 2009 година. Опитът му в счетоводството и финансовия контрол е над 30 години.

Главчев участва в работата на редица комисии, включително заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, докато е народен представител в 6 парламента. Той е и председател на 44 НС от 19 април 2017 до 17 ноември 2017 г. Главчев взема решението да се оттегли от заемания пост след напрежение, възникнало след прочитане на декларация от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова и нейното последвало отстраняване от зала.