Представят книгата на Елиас Канети „Слуховидецът на века”

обложка на книгата

Книгата на Елиас Канети „Слуховидецът на века“ ще бъде представена тази вечер в Балабановата къща. Премиерата е от 17:30 ч., съобщиха от Областна администрация. Представянето е под егидата на Областния управител Розалин Петков по повод 110 години от рождението на единствения българин носител на Нобеловата награда.

Международно дружество „Елиас Канети” е разработило цялостна Програма за отбелязването на тази важна годишнина, в т.ч. ремонт на покрива на родната къща на знаменития русенец, поставяне на паметна плоча на фасадата на къщата в родния му град Русе, литературни четения, прожектиране на филм в пет български града, представяне на книгите на писателя и други.

Областна администрация – Пловдив подкрепя част от проявите, инициирани от основния съорганизатор при изпълнение на Програмата „110 години Елиас Канети” – Областна администрация – Русе.

Книгата ще бъде представена от проф. Пенка Ангелова, която е съставител и редактор на сборника с произведения на Елиас Канети и човек, който дълги години води лична кореспонденция с автора. Тя е професор в катедра «Европеистика» на Русенски университет «Ангел Кънчев» и преподавател в катедра «Немска филология» на Великотърновски университет «Св.Св. Кирил и Методий».

 

 

Елиас Канети е български белетрист, есеист и драматург от еврейски (сефардски) произход, роден в Русе (някога Русчук). Получава Нобелова награда за литература през 1981 година.

Творчеството на писателя е отличено с „Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства“ (1969), „Голямата австрийска държавна награда“ (1967), престижната немска награда „Георг Бюхнер“ (1972), наградите „Нели Закс“ (1975), „Йохан Петер Хебел“ (1980) и „Франц Кафка“ на град Клостернойбург (1981). През 1981 г. Елиас Канети получава Нобеловата награда за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с далновидност, идейно богатство и художествена мощ.

През 1983 г. на Елиас Канети е присъден Големият орден за заслуги на Федерална република Германия. На 14 август 1994 г. Елиас Канети умира в Цюрих, оставяйки след себе си значимо творчество, преведено на повече от 25 езика.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top