Представят книга за праисторическия Пловдив

Plakat-PraPlovdiv-crv12

Премиера на книгата „Предисторически Пловдив“ ще се състои тази вечер от 17:30 ч. в пловдивската Народна библиотека „Иван Вазов“. Опитът за историко-историографско изследване е на Божидар Чапъров и Валентина Чапърова.

Книгата е пръв опит за критичен анализ на публикуваните резултати, постигнати от специалисти в продължение на повече от 120 години. Основната цел е изследванията, да се покажат документално, не преразказани и възможно по-малко обяснени от нас. Качествата на читателя – историк или археолог са определящи за разбирането на истинската археология – праисторията.Той сам може да оцени развитието на проучванията, методологията и практиките на изследванията- често функция от политическия живот и епохите.

Книгата се подготвя най-напред за специалисти и после за всички, навлезли в някаква степен в анализа на историографската материя за разглежданите периоди, както и за онези, които желаят да усетят духовете на дедите ни и величието на Пловдив.
„Да се опитам да напиша предисторията на нашия град е предизвикателство, с което не се наемам – такива писания и анализи следва да са колективно дело”- казва Божидар Чапъров.

Божидар Чапъров е български археолог и специалист по историческа география, наследствен пловдивчанин.
От 1966г работи в исторически музей Асеновград, а от 1970г. – в археологическия музей Пловдив, от 1982 г. – секретар- координатор по Национална програма „Родопи” гр. Смолян, от 1986 г. – координатор по Национална програма „Странджа – Сакар” за Община Ивайловград, от 1980 г. – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски” по „Проблеми на колектива”, „Реторика” „Теория на общуването”. Има подготвена дисертация на тема: „Пътища в Маричината низина и Родопите през I хил. пр.н.е.“, с научен ръководител – проф. Ал. Фол.

По-значителни открития и проучвания, свързани с културата на траките са: светилището на Сабазий – Дионис, пещера утроба на Великата богиня- майка, с каменния календар и скални некрополи в землището на с. Буково (Пилашево), тракийски куполни и скални гробници в Марково, Брестовица, Бойково, Лъки, Горно поле, Маджарово.
Ежегодни археологически проучвания и експедиции, отчетени към БАН, представени доклади и съобщения на конференции в България и чужбина, снимани няколко филма с тази тематика.

Основател и ръководител от 1971 г. на археологически кръжок „Борис Дякович”, с чиято помощ е документирал над 1200 скални ниши, околко 60 шарапани, жертвеници, светилища, надписи, релефи и много селища, крепости, некрополи и др.

От 2014 г е председател на Асоциация на българските екскурзоводи и археолози „Борис Дякович” .

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top