Представят книга със спомени за Апостола в Пловдив

Книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ представя Регионален исторически музей – Пловдив.

Книгата е издадена за първи път през 1987 година и съдържа спомените на Васил Караиванов, подредени в книга от неговия син – Петър Караиванов.

За съжаление неговият архив има странна съдба. Засега е неизвестно дали все още този архив се съхранява, или пък е унищожен. Затова днес и читателите, и изследователите разполагат само с тези издадени спомени, разказват от музея в Пловдив.

Бащата на Васил Караиванов – Генчо Караиванов, и майката на Левски – Гина Караиванова, са брат и сестра. Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски и касиер на Карловския революционен комитет.

След смъртта на баща му той поема управлението на известния за времето си Караиванов хан, разположен срещу къщата на Левски. Там са се провеждали заседанията на местния революционен комитет.

При подготовката за Априлското въстание за среща с Васил Караиванов в хана са отсядали Георги Бенковски, Тодор Каблешков и Панайот Волов. След Освобождението Васил Караиванов е първият избран кмет на Карлово.

Неговият разказ за Левски от първо лице е ценен мемоарен материал и за семейството и рода на Апостола, за неговите близки другари в Карлово, и за революционната дейност на Апостола, доколкото самият Васил Караиванов е един от най-активните дейци на революционния комитет, основан в Карлово от Левски.

Представянето на книгата е днес, от 18.30 часа в зала „Съединение“ на РИМ – Пловдив.

Подобни статии

Top