Представят новия артистичен директор на „Пловдив 2019“

Новият артистичен директор на Фондация „Пловдив 2019“ – Ханс-Дитрих Шмит ще бъде представен днес от зам.-кмета Стефан Стоянов, изпълнителния директор на фондацията Валери Кьорленски и другия артистичен директор Светлана Куюмджиева.

Ханс-Дитрих Шмит е преподавател по режисура и драматургия в академията на изкуствата „Фолкванг“ в Есен, Германия, където отговаря и за международните отношения на университета. Той работи тясно с екипа на фондацията по време на кандидатстването на Пловдив и познава в детайл визията, програмата и проектите, обединени от мотото „Заедно“.

Със своята впечатляваща професионална биография, опит и контакти на международно ниво и запознатост със спецификата на програмата на Пловдив 2019, Ханс-Дитрих Шмит е логичният избор за артистичен директор, който трябва да помогне  подготовката на града за 2019-а.  Той е  един от големите специалисти в света на Европейска столица на културата. Неговото име е сред директорите на Рур 2010 (тогава градът Есен включва в инициативата цялата рурска област и е една от най-успешните европейски столици). Оттогава Шмит работи в организацията „Акултос“, която консултира Пловдив и други европейски градове в процеса на кандидатстване или подготовка за Европейска столица на културата.

В консултантската си дейност Шмит си сътрудничи с проф. Оливър Шайт – експертът, работил с Община Пловдив за изготвянето на културната стратегия на града до 2024 г.

Снимка: plovdiv.bg

Подобни статии

Top