Пред разпад ли е ЕС? Близо половината европейци искат референдум за излизане!

Близо половината избиратели в осем големи държави от Европейския съюз искат референдум за членството в ЕС, сочи проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Според сондажа, направен от британската социологическа агенция Ипсос-МОРИ и публикуван днес, 45 процента от над 6000 респонденти в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и Испания желаят техните страни да организират допитване като това във Великобритания на 23 юни. Една трета от анкетираните биха гласували за излизане от ЕС.

Делът на евроскептиците варира от 22 процента в Полша и 26 на сто в Испания до 41 процента във Франция и 48 на сто в Италия.
Дори британците да гласуват за оставане на страната в Европейския съюз, високият дял на евроскептиците в Италия не предвещава край на проблемите за ЕС, коментира представител на Ипсос-МОРИ.

Антисистемното Движение „Пет звезди“, което се обявява за излизане на Италия от еврозоната, вече е втора политическа сила на Апенинския полуостров. Крайнодесният Национален фронт, който все повече се утвърждава като водеща политическа сила във Франция, също е против единната валута.

49 процента от респондентите в осемте държави смятат, че гражданите на Великобритания ще гласуват за излизане от ЕС. За сравнение на такова мнение са само 35 на сто от самите британци.

51 процента от анкетираните считат, че евентуалният Брекзит ще навреди на европейската икономика. Само 36 на сто споделят такива опасения за британската.
Едва малко повече от 20 процента от участниците в допитването във всичките 9 държави са съгласни с един от основните аргументи на противниците на оставането на Великобритания в ЕС – че процесът на европейска интеграция ще се задълбочи до 2020 г. На обратното мнение са 40 на сто от анкетираните.

48 процента смятат, че ако Великобритания излезе от Европейския съюз, ще я последват и други страни. 18 на сто не споделят това виждане.

Снимка: obozrevatel.com

Подобни статии

Top