Президентът и кметът Иван Тотев четат приказки на пловдивчани

Пловдив чете заедно с президента Росен Плевнелиев, кметът Иван Тотев, популярни писатели, музиканти и актьори, които днес споделиха откъси от своите любими книги.

Много пловдивчани избраха да прекарат съботния ден в Цар Симеоновата градина, включвайки се в инициативата на държавния глава „Чети с мен“, която се провежда за трета година, но за първи път съвпада с фестивала „Пловдив чете“.

Президентът избра да прочете приказката на Ран Босилек „Дядо вади ряпа“. Държавният глава завърши с поуката, че само заедно можем да успеем.

На своите съграждани кметът Иван Тотев прочете една от класическите, поучителни български приказки „Неволята учи“. Той допълни, че дълги години Пловдив викаше „неволята“ да помага.

Сред специалните гости на кампанията в Пловдив беше холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе, посланик на ЮНЕСКО за грамотността по света. Тя прочете откъс от своята трета книга от поредицата  „Мистър Фини“, като първите две са издадени и на български.

Големият български писател Георги Господинов посъветва децата да карат родителите си да четат книги. Той прочете разказ, писан от неговата дъщеря, когато е била на шест години. Историята със заглавие „Сладоледената книга“ разказва за едно момиченце, което не обичало да чете книги, а да яде сладолед. Затова си направило сладоледена книга, но една вече забравило да я сложи в хладилника и книжката се разтопила.

Още много актьори, политици и писатели се включиха в инициативата, прочитайки откъси от своите любими книги.

Едно момче обаче, което никой не познава, не беше сред официалните гости, но направи впечатление на всички. Божидар, пропътувал дългия път от Сливен до Пловдив специално, за да се включи в инициативата. Детето сподели пред всички, че много обича да чете, всички книги са му любими и затова е помолил баба си да го доведе до Пловдив, само за да се включи в „Чети с мен“.

След като всички прочетоха своите любими откъси дойде ред и за награди за читател на годината. Сред наградените беше и една малка принцеса, която е едва на три години и половина. Малката Теодосия все още не може да чете, но това не й пречи да е редовен посетител в детския отдел на библиотеката. Въпреки че все още се налага майка й Валерия да й чете, Теодосия вече си има предпочитания към определени книги. Освен да чете, Теодосия обича и да танцува.

 

Подобни статии

Top