Президентът пали свещ за Ханука

Президентът Росен Плевнелиев ще участва днес в тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука – Празника на светлината. Държавният глава ще запали основната свещ на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех.

Церемонията ще се състои от 18.00 часа в Централната софийска синагога.

Еврейският празник Ханука започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември). Празникът напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. пр.Хр.) по еврейския календар. Повторното освещаване се свързва с бунта на макавеите срещу властта на селевкидите над Юдея и с отстраняването от храма на Йерусалим на езическия олтар.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели 8 дена. За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука. Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените вчера, докато в последния осми ден и осемте свещи са вече запалени. За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

В действителност свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Тя е и основната свещ на церемонията.

Подобно на християнската Коледа Ханука минава сред евреите за семеен празник. Празникът е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни.

Подобни статии

Top