Росен Плевнелиев откри конференцията на местните власти в Пловдив

rosen_plevneliev

„Миналата година станахме свидетели на унищожителни наводнения на Балканите, а България беше сред първите държави, които предложи помощ”. Това каза в Пловдив президентът Росен Плевнелиев, който откри конференцията „Компетентност и готовност на местните власти от Югоизточна Европа за превенция и управление на кризи“.

Държавният глава е убеден, че когато страната ни има проблем ще получим подходящата подкрепа. В рамките на конференцията, която е част от годишната среща на местните власти в Южна Европа, държавният глава очерта заплахите пред които е изправен регионът.

Според Плевнелиев ситуацията в Украйна и в Близкият Изток крият рискове за сигурността, защото има нарастване на миграционен натиск върху външните граници на Европейския съюз. Президентът е категоричен, че всички трябва да се изправят срещу предизвикателствата на нашето време.

„Политическите, хуманитарните кризи, природните бедствия , отрицателното въздействие на климатичните промени, тероризмът – това са все заплахи , с които се сблъскваме ежедневно, и които не можем да преодолеем сами и в рамките на собствената си граница. Само когато сме единни можем да бъдем успешни“, подчерта Плевнелиев.

Кметът на Пловдив Иван Тотев каза, че пред последните 130 години градът е бил поставен пред големи кризи. Той припомни , че община Пловдив е съучредител на фонда за солидарност за подпомагане при бедстия и авари.

„Темата с кризите не е нова тема. Може би новото, което забелязваме през последните години е отношението ни към кризите. И това е солидарността, която показахме всички през 2014 година“, заяви градоначалникът.

Равносметката от двудневното събрание на националното сдружение на общините е, че ще се приеме предложение за проект на нов закон за местните данъци и такси. Трябва да бъде изготвена нова методология, която ще бъде представена на министъра на финансите Владислав Горанов.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top