Президентът Росен Плевнелиев откри Роженския събор (СНИМКИ)

rojen_prez6

Роженският събор е символ на обединение и родолюбие, той е доказателство за богатата духовност и здрави корени на българина. С тези думи президентът Росен Плевнелиев откри Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен“. Събитието се провежда след прекъсване от девет години с нов формат и под почетния патронаж на държавния глава. Фолклорната проява събра хиляди хора, а в откриването й със свои изпълнения участваха Валя Балканска, хорът „Космическите гласове на България“, фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян и други.

В изказването си пред гостите и изпълнителите президентът посочи, че с провеждането на Роженския събор тази година за нов живот възкръсва една легенда. Росен Плевнелиев припомни, че от сцената на фолклорното събитие водят началото си легендарната песен „Излел е Дельо хайдутин“ и изпълнения на оркестър „Сто каба гайди“.

Роженският събор е извор на народния дух и гений, на непреходното родопско творчество, на богатството на българския фолклор и традиции, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава отбеляза, че родопският фолклор е изразител и пазител на непреходните традиции и богата духовност на българския народ и благодарение на него през вековете сме успели да съхраним националната си идентичност. „Длъжни сме да познаваме и да пазим традициите и обичаите си, като ги покажем по един достоен начин на света“, призова президентът и изрази признателност към всички, които съхраняват българските традиции и фолклор.

Росен Плевнелиев благодари на организаторите на събора и на множеството изпълнители, които са се събрали от цяла България. „Вие ще покажете колко сплотен и талантлив народ сме. Заедно ще се върнем към корените и миналото си, ще почетем родовата памет, за да знаем и помним кои сме  и накъде сме тръгнали“, обърна се президентът към изпълнителите. Президентът пожела на  всички гости и участници през следващите няколко дни, в които се провежда съборът, да се насладят на неповторимата атмосфера и да се заредят с вяра и оптимизъм от магията на българския фолклор.

Гордея се, че съм патрон на Роженския събор, с който показваме силата на българина и това, че нацията ни е със здрави корени и светло бъдеще, заяви държавният глава в отговор на журналистически въпроси. Президентът посочи, че България е на прав път само когато развива демокрацията и пази своите корени и богата духовност. Пример за това е и провеждането на Роженския събор.

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top