Президентът: Служебният кабинет ще бъде излъчен навреме

Президентът Плевнелиев обяви, че служебното правителство ще има ясни приоритети

Служебният кабинет ще стъпи на здрави принципи и приоритети, тъй като има сериозни проблеми за решаване и кризи за овладяване. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпроси на журналисти в Пловдив.

“Имаме нужда от промяна на подхода в дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане. Служебното правителство ще подготви реформите в тях“, посочи президентът Плевнелиев. Той изброи като задачи пред кабинета отблокирането на спрените средства от ЕК и подобряване на усвояването на парите от европейските фондове. „Служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел и дори да финализира Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014–2020 година“, допълни президентът.

Ако политическите сили спазят ангажиментите, поети при консултациите в президентската институция, то на 5 август държавният глава ще представи приоритетите на служебното правителство. Президентът увери, че министрите в кабинета ще бъдат „демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват, и готови да постигнат резултати за нацията“.

Държавният глава беше категоричен, че служебното правителство ще бъде излъчено навреме и ще отразява по обективен начин задачите, които има да се решават.

В отговор на въпрос дали са необходими нови санкции срещу Русия президентът заяви, че Европа днес има нужда от силен глас и ясна позиция и трябва да може с решителност и единство да спре ескалацията на конфликта в Украйна.

Подобни статии

Top