Преизбраха Блатер, Европа и САЩ на война срещу него

Досегашният президент на ФИФА Сеп Блатер бе избран за нов мандат, след като вече повече от 16 години бе начело на световния футбол. Той събра  133 гласа срещу 73 за принца на Йордания – Али бин Ал-Хюсейн. Противникът му се отказа от балотажа, защото ситуацията по никакъв начин нямаше да се промени.

Въпреки скандалите и арестите на 8 високопоставени ръководители на ФИФА, Сеп Блатер обяви, че няма да се пипат домакините на следващите световни първенства, за което получи поздравления от Русия. Той разкри и намерението си да увеличи Изпълкома на 30 души – 8 от Европа, 4 от Южна Америка, а останалите ще бъдат от останалите конфедерации.

Европейските страни, както и САЩ, пък застанаха твърдо срещу швейцареца, като последваха тежки изказвания срещу него. Мишел Платини обяви, че се гордее с начина, по който са гласвали те, както и че ще има действия срещу управлението на Блатер.

Великобритания се присъедини към разследването на САЩ за корупция на висшите служители на световната централа. Гари Линекер, Луиш Фиго, шефовете на федерациите на Холандия, Германия и на САЩ обавиха, че първата битка е загубена, но войната продължава.

Подобни статии

Top